Ioana vineri, 23 ianuarie 2009



Orăşenii pe trotuare
Par păpuşi automate, date jos din galantare.


Bine zice Minulescu. Serios. Nu vi se pare ca oamenii merg pe strada parca programati? Mie da. Si nu, nu e de la criza, sigur! Nici de la incalzirea globala. Nu stiu, poate e ceva in aer sau..sau nu stiu!

Parca nimeni nu mai simte nimic, nimeni nu mai vede ceea ce e frumos in jurul lui, nimeni nu mai zambeste, nimanui nu-i mai pasa de ceilalti, putini isi mai cer scuze cand lovesc din greseala pe cineva...
Toti ne grabim undeva, ne grabim sa ajungem la scoala ca sa scapam de ore, sa vina dupa-masa o data ca sa dormim, ne dorim sa vina vacanta mai repede, ca sa nu mai avem griji si sa terminam liceul cat mai curand ca sa scapam de profa' de nu-stiu-ce, de tipa aia de la 10X care ne enerveaza si de salile nasoale in care am invatat.

Helllo!!! Incotro? Nu-si da nimeni seama ca de fapt, in fiecare dintre situatii ne grabim spre o dupa-masa in care dupa doua ore de somn, urmeaza altele doua-trei de exercitii la mate,eseuri la romana, analize contabile si portofolii, o vacanta care va trece prea repede si va culmina cu inceputul unui nou an, mai greu poate decat cel curent, inca minim! trei ani de facultate cu seminarii, cursuri de la 7.30, part-time job, pretestari, sesiuni, profesori care te fac sa-ti fie dor de profa mai sus amintita si camere de camin obtinute cu greu si mult prea mici pentru spiritul tau nonconformist?
Chiar nimeni?

Parca ieri ma gandeam cu ce sa ma imbrac la banchet, mi se inmoaie din nou picioarele cand ma gandesc la momentele in care asteptam cu sufletul la gura subiectele de la examenul de romana si zambesc automat cand imi amintesc de prima zi de liceu : "Dirigu': -Tu cu cine ai facut matematica ? Ea: - Cu o doamna! Dirigu': -Cum, cu o doamna? Ea: -Da, nu mai tin minte cum o chema!"
Cum sa-ti doresti atat de mult sa nu inveti in laboratorul de biologie si sa citesti pe lista : " Clasa a IX-a X : sala P3 " adica exact laboratorul de bio? Cum sa te rogi toata vacanta sa faci chimie cu profa cealalta si in prima zi dintr-a X-a sa citesti in orar : "IUG"? Cum sa chiuliti toti de la drept si sa stati inghesuiti la S2 o ora intreaga pentru ca profa n-are de gand sa iasa din clasa? Cum sa nu razi cand o auzi pe profa de desen cum vorbeste cu papagalul, care pe deasupra ii si raspunde?

De ce nu ne gandim mai des la clipele astea? Asta e natura umana sau vremea in care traim ne face sa fim asa? Inclin sa cred ca a doua varianta. De ce? Actiunea mediului. Cum sa fim calmi in secolul vitezei? Cum sa mai apreciem lucrurile simple cand conteaza mai mult cate Hermesuri sau Viuitoane ai? Cine sa mai fie motivat sa citeasca, daca Magda si Tolea sunt asa persoane importante? Cine sa mai studieze ani intregi ca sa intre la Conservator, cand Senzual-ele si Guta-Minune-Salam sunt mari artisti?

Clar, vremurile in care traim isi pun atat de tare amprenta pe noi. Si totusi, eu chiar vreau sa-mi aduc aminte cu placere de liceu.
Ahaaaa....apropo de liceu.La mine in liceu sunt copii dragutzi, bine-crescuti si inteligenti.Dar sunt si multi, foarte multi, cat mai multi...copii ne-dragutzi, ne-bine-crescuti si ne-inteligenti.Ne, ne, ne! Deloc! Nimic. Si care se cred buricul targului! Cel mai mare buric al celui mai mare targ. Si care rad cand fac vreo isprava...atunci ei cred ca sunt buricul pamantului, nu doar al targului!

Si sunt mandra sa spun : invat dimineata si e genial! Sincer, mi-e nu stiu cum sa-mi mai petrec dupa-amiezele in scoala! Nu,nu,nuuuu! Bobocii [cu exceptiile de rigoare!] sunt dragutzi si imi aduc aminte de noi anul trecut! Dar exista diverse "specimene" in liceu dupa-masa.Nu vreau sa par rea deloc si exista, evident, si exceptii, dar copiii astia care invata dupa-masa si care nu sunt boboci, deci care sunt la SAM, au parca o "eticheta".
Nu! Nu sunt urati, strambi, cu dungi, cu patratele, in niciun fel.Si nici ne-inteligenti nu sunt toti.Numai ca se cred ceea ce nu sunt si nu sunt deloc modesti.Daca o luam logic, pornind de la premisa ca oamenii destepti si care au o anume valoare, nu se dau niciodata mari si accepta cand gresesc, ajungem la o concluzie evidenta! Nu ma intelegeti gresit : inteligenta nu sta in notele pe care le ai si a fi destept nu inseamna a avea 10 pe linie [si a avea 10 pe linie nu inseamna nici a fi tocilar : tocilar : elev sau student care îşi învaţă lecţiile pe dinafară, în mod mecanic - www.dexonline.ro ], dar faptul ca unii ajung la liceu si altii la SAM denota interesul unora pentru ei ca persoana si pentru viitorul lor.

Un mesaj pentru tanara care m-a impins intentionat desi aveam o cafea in mana si care a ranjit multumita imediat dupa isprava si pentru cei de-acelasi nivel cu ea, pentru cei care se cred superiori si pentru cei care incearca sa-si dovedeasca "puterea" prin jigniri si misto-uri ieftine : "Mai bine taci si dai senzatia ca esti prost, decat sa vorbesti si sa spulberi orice indoiala!".

Dar deh, pana si floarea-de-colt creste in munte, noi de ce nu am reusi sa ne facem loc printre "vedete"?

Da, am divagat... de fapt, nu, nu am divagat! E vorba ca ne indreptam spre...spre...de fapt, incotro?

5 comments:

Anonim spunea...

spre prostie absoluta ne indreptam.


"Cine sa mai studieze ani intregi ca sa intre la Conservator, cand Senzual-ele si Guta-Minune-Salam sunt mari artisti?"

oare cum o sa fie cartile de istorie prin anul 3000? :))

ma ning in fluturi spunea...

spre indiferenta la eStrem.la plus infinit ca tot facem la mate limite.
si partea grea vine cand observi ca sunt din ce in ce mai putini ca tine si ai uneori momente cand iti vine sa renunti.sa te dai de partea copi-paist-istilor.dar tragi aer in piept si te rogi sa ai noroc data viitoare cu cafeaua.
sau eventual sa te rogi sa fii salvata de vreo eleva porno...sau de vreo elodie.

Anonim spunea...

in momentul de fata, ne este parca mult mai usor sa judecam acea persoana pe care nu o suportam. sau sa calcam acel gandac, in loc sa-l ocolim. sau este mai important sa avem bani, telefoane si haine scumpe. sau, sau, sau..
in schimb uitam, sau nu mai vrem sa mai simtim ceva, sa visam, sa iubim, sa oferim ceva; ne place sa primim doar.
nu ne indreptam spre ceva bun, cu siguranta!

o prietena are o 'vorba':
- ai spus azi “te iubesc”?
nu, asa-i? nici eu…

Anonim spunea...

oamanii sunt prea grabiti ca sa mai priveasca in jur. sunt mai atrasi de lucrurile materiale care le lipsesc si uita de restul... tocmai de aceea viata devine din ce in ce mai trista, mai seaca, mai murdara!...
inspirata postare! :P

Ioana spunea...

Laura...habar n-am cum or sa arate cartile de istorie peste 1000 de ani, dar clar ca nu ne aflam in reclama de la nu mai stiu ce ....viitorul NU suna bine!

Alexandra,cred ca m-am rugat destul de mult pentru ca urmatoarea data automatul mi-a dat doar jumatate de pahar, deci n-ar fi avut cum sa mi-o verse :))

Moni, mare dreptate ai! Toti vrem sa primim, dar cine mai ofera? Chiar citeam o carte in vara si zicea ceva de genul : Incearca sa fii ceea ce ai vrea sa fie cei din jurul tau, sa oferi ceea ce ai vrea sa primesti... sau ceva de genul!

Da,Cata...si nimeni nu face nimic sa o schimbe.
Daca toti am incerca sa fim mai altfel... :-<